Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/xn--epilepsihjrnet-zqb.dk/public_html/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1306

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/xn--epilepsihjrnet-zqb.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854
Nadja - Epilepsi og graviditet - EpilepsiHjørnet

Hvordan er det egentligt at have epilepsi og blive gravid – hvilke tanker gør man sig som kommende forældre?

Læs lidt om det her hvor Nadja Olsen på 23 år fortæller om sin rejse med epilepsi og hendes graviditet. Nadja er 33 uger henne i sin graviditet, og hendes kæreste, Jan og Nadja glæder sig helt vildt til at møde deres første barn – en dreng – om meget kort tid.

Men lad os spole tiden tilbage til 2011, hvor Nadja får sit første anfald, hun kommer til udredning på både Esbjerg sygehus og Epilepsihospitalet Filadelfia, men undersøgelserne viser desværre ikke noget. Tiden går og Nadja oplever alt fra flere anfald hver måned til flere måneder imellem anfaldene, de mistænker nu at hun har PNES. I slutningen af 2016 skal Nadja derfor til Filadelfia igen og i udredning for netop PNES, dog ville skæbnen at Nadja får et anfald, da hun ankommer til Filadelfia. De er nu ikke længere i tvivl om, at det hun fejler er epilepsi. Hun bliver opstartet i medicinsk behandling den 28. november 2016, og fra den dag har, Nadja ikke haft nogen anfald. Da hun startede op i medicin, nævnte hun allerede der, at hun ville på medicin, som kunne tages under en evt. graviditet. Nadja ville ikke ende med at skulle ud i et skift den dag en graviditet skulle planlægges.

Den dag Nadja stod med en positiv graviditetstest i hånden, var det dog noget af en overraskelse, da graviditeten faktisk ikke var planlagt, men det gjorde bestemt ikke glæden mindre.
Dagen efter Nadja stod med den positive test kontaktede hun sin egen læge og fik der bekræftet, at det var korrekt, at hun var gravid.

Hun spurgte om hun skulle ændre noget mht. hendes epilepsimedicin, hvor lægen fortæller, at hun skal stoppe med at tage med det samme. Dette undrer Nadja, da hun jo netop havde bedt om at komme på medicin, som kunne bruges, hvis hun en dag blev gravid. Hun spørger om det nu også er rigtigt, hvor lægen siger, at det er hvad hun kan læse på nettet, så det er helt korrekt.
Nadja går meget forvirret fra lægen og vælger at kontakte Epilepsihospitalet Filadelfia, hvor hun nu er tilknyttet fast. Det er uden for telefontiden, men hun ringes hurtigt op af en sygeplejerske, som kan bekræfte hendes tvivl, og at hun ikke må stoppe med medicin.

Hun får rigtig god rådgivning, og der bliver hurtigt lagt en plan – blev informeret om, at hun skulle starte med at tage folinsyre, have taget blodprøver og scanninger hver 4. uge fra uge 12, lægekontroller og samtaler ved sygeplejersken. Blodprøverne tages for at sikre at Nadja´s medicin tal ikke ændrer sig i forløbet, og indtil videre, har det været rigtigt stabilt. Desuden er hun velkommen til at ringe, hvis hun har spørgsmål, og det havde hun blandt andet efter, at have været ved sin egen læge igen og fået af vide at hun skulle stoppe med folinsyre i uge 12. Filadelfia siger her, hun ikke må stoppe og skal tage i hele gradiviteten.

Man forstår, at Nadja begynder at føle sig utryg, ved sin egen praktiserende læge og har da også taget skridtet og skiftet læge. Heldigvis har hun følt sig helt tryg ved hele forløbet, da hun har haft kontakt med Epilepsihospitalet Filadelfia.

Lige nu går Nadja spændt og venter, der er styr på tingene. Hun ved, at når hun får veer skal hun på sygehuset og have noget smertelindrende fra start. Det er nemlig utroligt vigtigt, at hun presses mindst muligt, og at hun kan få sovet eller som minimum slappet godt af.

Øget stress og manglende søvn er hendes risikofaktorer i forhold til anfald.
Hun skal have egen medicin med, da de ikke har det på sygehuset. Til selve fødslen har hun valgt at hendes kæreste Jan, hendes mor og hendes svigermor skal være med.

Spurgt ind til om hun har nogen bekymringer efter fødslen, er det mest nattesøvnen som bekymrer lidt. De har dog snakket en del om det derhjemme og er blevet enige om at står der noget opvask, eller er der ikke lige blevet vasket, går det nok – og for at det faktisk er muligt ikke at skulle bekymre sig så meget om dette, har de blandt andet valgt at købe ekstra tøj, ekstra tallerkener og stofbleer.
De har flere familiemedlemmer tæt på, som vil kunne hjælpe og heldigvis har Nadja ikke noget imod at bede om hjælp.

En super spændende tid går Nadja og Jan i møde – og de glæder sig. 

Skrevet af: Maj-Britt Sanders, EpilepsiHjørnet.

EpilepsiHjørnet

EpilepsiHjørnet ønsker at støtte de mange danskere, som har epilepsi og deres pårørende. 

Det gøres ved at skabe mere opmærksomhed på epilepsi, og ved at hjælpe pårørende til epilepsiramte igennem den krise de står midt i, når en de har kær rammes.